W poniedziałek 14.03.2022 na lekcji chemii w klasie 8E gościła Pani Prezydent Katarzyna Kalinowska. Przedmiotem jej zainteresowania była lekcja z wykorzystaniem Wirtualnego Laboratorium Empiriusz, za pomoc w zakupie którego bardzo serdecznie dziękujemy. Zaproszeni goście również mieli możliwość popracować na wirtualnym laboratorium i poczuć się jak w prawdziwym laboratorium chemicznym. Jest to nowoczesne rozwiązanie, które pozwoli uczniom klas VII – VIII w przyjazny, bezpieczny i ekonomiczny sposób realizować podstawę programową nauczania chemii. Dzięki niemu pracownia chemiczna szkoły została wyposażona w kompleksowe, nowoczesne narzędzie do przeprowadzania angażujących zajęć w wirtualnej rzeczywistości. Lekcje będą atrakcyjne, a eksperymenty całkowicie bezpieczne!

Anna Bałękowska

     

Szymon  Łuszczyński z klasy 3b reprezentował szkołę w XXXIX Małym Konkursie Recytatorskim, który odbył się w Domu Kultury BORKI. Zdobył nagrodę i awansował do konkursu rejonowego.

                                                                                                                                                                              Gratulujemy!

                                                                                    !

 

                                                              DRODZY RODZICE!

 

Serdecznie zapraszamy do poznania „NOWEJ SZKOŁY” Waszego Dziecka

Czekamy na Was 15 marca (wtorek) w godzinach 16.00 – 17.00.

 

                                                                                                                                                                                            Społeczność PSP 2

    

Serdecznie zapraszamy  15 marca (wtorek) w godzinach 16.00 - 17.00 na Dzień Otwarty do naszej placówki szkolnej. Będzie nam niezwykle miło, jeśli skorzystają Państwo z naszego zaproszenia. 

Do zobaczenia w naszej szkole!

 

SPOŁECZNOŚĆ PSP2

W dniu 8 marca  klasa 2a wybrała się do Manufaktury Słodyczy - „Sama Słodycz”, gdzie na warsztatach uczniowie wtajemniczeni zostali w tajniki powstawania słodkich pyszności- cukierków i lizaków. Pokaz rozpoczął się wylaniem na kamienny blat wcześniej przygotowanej rozgrzanej karmelowej masy. Potem masa była barwiona na różne kolory za pomocą naturalnych barwników oraz aromatyzowana olejkami owocowymi. Uczniowie dowiedzieli się, z czego zostały sporządzone barwniki – kolor czerwony to burak, niebieski jagody, zielony to szpinak, a żółty – kuchenna przyprawa, kurkuma. A także, że  do stworzenia białej masy potrzeba… powietrza! Klasa 2A z uwagą śledziła proces tworzenia słodyczy. Następnie każdy uczestnik warsztatów miał okazję samodzielnie stworzyć z tęczowej masy słodkie lizaki oraz skosztować ciepłych, karmelkowych cukierków. Na koniec przekazaną wiedzę sprawdzono w konkursie nagrodzonym słodkimi niespodziankami. Z warsztatów uczniowie wyszli ze słodkimi pakunkami – własnoręcznie stworzonymi lizakami i rożkami pełnymi owocowych cukierków z najróżniejszymi wzorami.

Lizaki stworzone własnoręcznie smakują najlepiej! Każdy z uczniów czuł, że stworzył coś unikalnego, wyjątkowego oraz wiedział nieco więcej o słodyczach.

 Polecamy wszystkim wybrać się na takie warsztaty!

Mariola Piechurska