LUTY  2024r.

PONIEDZIAŁEK   05.02

WTOREK   06.02

ŚRODA    07.02

CZWARTEK    08.02

PIĄTEK    09.02

Makaron penne z pomidorami

i mięsem (400g)

 (mięso wieprzowo-wołowe(100g), pomidory pelatti, marchew, cebula, czosnek, seler, pietruszka korzeń , bazylia suszona.

 Makaron spaghetti pełnoziarniste (mąka makaronowa pełnoziarnista pszenna)

 

Herbata z cytryną

(herbata, cytryna , cukier 10 gr/10ml)    (200ml)

Zupa buraczkowa 

(Woda, marchew, pietruszka korzeń, mięso wieprzowe, buraki

ziemniaki, natka, sól, pieprz, śmietana 18% z mleka,  (300ml)

 

Pieczywo pszenno-żytnie (mąka pszenna 72%, mąka żytnia 28%, woda, sól, zakwas żytni (woda, mąka żytnia))

 

Ciasteczko  (mąka pszenna, cukier 11%, proszek do pieczenia, stabilizator – chlorek wapnia jaja w proszku, płatki owsiane, cynamon, kakao)

Gulasz węgierski mięsny duszony

(150g)  (mięso wieprzowe 100%) woda, sól, pieprz, mąka pszenna, cebula, seler marchew, pietruszka, sos sojowy, papryka słodka, papryka wędzona sól, pieprz)

Ryż  (150g)

 

Surówka z ogórków kiszonych (100g) (ogórki kiszone, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, oliwa z oliwek)

 

Kompot wieloowocowy (śliwki, jabłka, truskawki, czarna porzeczka, cukier 15 gr./100 ml) (200ml)

Zupa kapuśniaczek z kiszonej kapusty  (Woda, marchew, pietruszka korzeń, mięso wieprzowe, wołowe, seler, sól, pieprz, kiełbasa wieprzowa wędzona, kapusta kiszona  (300ml)

 

Pieczywo pszenno-żytnie (mąka pszenna 72%, mąka żytnia 28%, woda, sól, zakwas żytni (woda, mąka żytnia))

 

Ciasteczko  (mąka pszenna, cukier 11%, proszek do pieczenia, stabilizator – chlorek wapnia jaja w proszku, płatki owsiane, cynamon, kakao)

Paluszki rybne pieczone  (100g)

(filety z białych ryb 65%, mintaj, dorsz czarny, morszczuk, miruna, panierka sucha: (mąka pszenna, sól, papryka mielona, kurkuma, drożdże,) )olej słonecznikowy, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, sól. pieprz

Ziemniaki    (150g)

Surówka z kapusty białej kapusta biała ,marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól pieprz,  natka) (100g)

 

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier 10gr/100ml) (200ml)

PONIEDZIAŁEK   12.02

WTOREK   13.02

ŚRODA    14.02

CZWARTEK    15.02

PIĄTEK    16.02

Zupa ogórkowa  (Woda, marchew, pietruszka korzeń, mięso z kurczaka bez skóry, seler, śmietana 18 % z mleka, ogórki kiszone , sól, pieprz,  (300ml)

 

Pieczywo pszenno-żytnie (mąka pszenna 72%, mąka żytnia 28%, woda, sól, zakwas żytni (woda, mąka żytnia))

 

Ciasteczko (mąka pszenna, cukier 11%, proszek do pieczenia, stabilizator – chlorek wapnia jaja w proszku, płatki owsiane, ziarno słonecznika)

Kotlet mielony z pieca pieczony 100g  (mięso wieprzowe 70%, mięso wołowe 30%, jaja, gryzka(mąka pszenna, woda drożdże,) sól, pieprz, natka pietruszki , marchewka)

 

Ziemniaki gotowane  (150g)

 

 Surówka z buraków  (buraki gotowane, jabłko, olej rzepakowy, sól pieprz,)  (100g)

 

Kompot wieloowocowy (śliwki, jabłka, truskawki, czarna porzeczka, cukier 10 gr./100 ml) (200ml)

Rosół z makaronem  

(woda, , mięso drobiowe, wołowe, kaczka, marchew, pietruszka korzeń, seler, czosnek, natka pietruszki , sól, pieprz   (300ml)

 

Makaron jajeczny   (mąka pszenna, kurkuma, jajka  (150g)

 

Ciasto drożdżowe z kruszonką 70g

(mąka pszenna, drożdże, jajka, mleko 3,2% )

Klops mięsny w sosie śmietanowo - koperkowym duszone  (100g) (mięso wieprzowe 70%,mięso wołowe 30%,woda, cebula, marchewka, pietruszka, czosnek, sól, pieprz, papryka sucha,  gryzka (mąka pszenna, woda, drożdże   jajka, śmietana 18% z mleka , koperek

    Ziemniaki (150g)

Surówka z białej  kapusty (100g)

(Kapusta biała , marchew, jabłko, sól, pieprz, oliwa z oliwek)

Kompot wieloowocowy (śliwki, jabłka, truskawki, czarna porzeczka, cukier 10 gr./100 ml) (200ml)

Zupa krupnik    (Woda, marchew, pietruszka korzeń, mięso z kurczaka bez skóry, seler, kasza jęczmienna ,ziemniaki, natka, sól, pieprz    (300ml)

 

Pieczywo pszenno-żytnie (mąka pszenna 72%, mąka żytnia 28%, woda, sól, zakwas żytni (woda, mąka żytnia))

 

Ciasteczko (mąka pszenna, cukier 11%, proszek do pieczenia, stabilizator – chlorek wapnia jaja w proszku, płatki owsiane, ziarno słonecznika)

Potrawy przygotowywane bez użycia glutaminianu sodu, dodatków chemicznych, sztucznych barwników, Koncentratów spożywczych. Potrawy smażone na oleju rzepakowym. W potrawach mogą się znaleźć: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, czosnek, tymianek. W potrawach znajduję się nie więcej niż 5 g soli i 22 g cukru na dzień dla jednej osoby.

Produkty w jadłospisie, które są alergenami są pogrubione i podkreślone.

Zatwierdził ………………………………                                                                                                                                                                                            zatwierdził …………………..……………

ALERGENY: 1 gluten , 2 laktoza , 3 seler,  4 jaja , 5 sezam, 6 orzechy . Alergeny są podkreślone.